Hoe werkt een wedstrijd


KNWU REGLEMENTEN & JAAR BESLUITEN
In het kenniscentrum van de KNWU vind je alle reglementen omtrent wedstrijden, stuurborden, licenties etc.
Hier vind je het BMX Kenniscentrum van de KNWU

 

DEELNEMEN AAN WEDSTRIJDEN
Het doel van de trainingen is om mee te doen aan de wedstrijden. De rijders worden afhankelijk van hun leeftijd en geslacht ingedeeld in onderlinge klassen. Ook voor de beginnende rijders is het leuk en erg leerzaam om aan wedstrijden mee te doen. Meedoen is voor deze rijders veel belangrijker dan winnen, ongemerkt doen ze veel wedstrijdervaring op en die kunnen ze later weer goed gebruiken.

 

Start- of wedstrijdlicentie?
De leden moeten zelf een licentie aanvragen om mee te mogen doen aan wesrtijden.
Met een startlicentie kan je deelnemen aan alle wedstrijden met uitzondering van landelijke en internationale wedstrijden. Voor nationale en internationale wedstrijden is een wedstrijdlicentie nodig.

 

Stuur- zijnummerbord
Om aan wedstrijden mee te kunnen doen heb je een nummerbord nodig met een door de KNWU toegewezen nummer. Als je geen bordnummer aanvraagt kom je niet voor in de computerbestanden voor het wedstrijd inschrijfsysteem en kan je dus niet meedoen.

 

Wedstrijdverloop?
Als je zoon of dochter meedoet aan een wedstrijd is het eerste dat je moet doen je, hem of haar inschrijven voor de wedstrijd. Hiervoor heb je de licentie of basislidmaatschapskaart van de KNWU nodig. Na de inschrijving moet je altijd het geprinte bonnetje controleren of je zoon of dochter in juiste leeftijdsklasse is ingedeeld.

Bij de meeste wedstrijden wordt er alleen in de Eigen Klasse gereden, in de BMX West kan de rijder ook meedoen in de Open Klasse. Voor de Open Klasse vindt de indeling plaats op de leeftijd op de dag van de wedstrijd, dit in tegenstelling tot de Eigen Klasse waar de indeling plaatsvindt op kalenderleeftijd  (huidig jaar - geboortejaar = eigen leeftijdklasse).

Voor de wedstrijd hebben de rijders ook altijd de tijd om de baan te verkennen en te oefenen met starthek. Op www.bmxwest.nl kan je op het tabblad wedstrijdinformatie lezen hoe laat de inschrijving sluit, de wedstrijd begint en wanneer er getraind kan worden.

Als je bent ingeschreven in de wedstrijd wordt je ingedeeld op basis van je leeftijd / licentie in een groep. Is de wedstrijd een serie dan wordt je ingedeeld op basis van de uitslag van de vorige wedstrijd! Van deze indeling worden lijsten gemaakt welke worden opgehangen op speciale borden. Als de lijsten zijn opgehangen wordt dat meestal omgeroepen, zo niet dan is dat meestal goed te zien aan de drommen mensen bij de borden. De lijst waarop je staat ingedeeld bevat de volgende informatie:

Het race nummer, de klasse en je startposities. Ook staat hierop hoeveel rijders er doorgaan naar welke volgende ronde. Hieronder een voorbeeld van zo'n startlijst.

Elke leeftijdsklasse rijdt drie manches. Afhankelijk van het aantal deelnemers gaan de eerste vier rijders door naar de kwart of halve finale. Onderaan de lijsten kan je dit lezen. Na de manches worden de startlijsten voor de kwart of halve finales opgehangen. In tegenstelling tot de manches wordt de indeling van de startplaatsen gebaseerd op het aantal behaalde punten in de manches.

 

Herkansing
Soms staat er onderaan deze lijst dat er een herkansing plaatsvindt. Deze herkansing wordt verreden indien er in een bepaalde klasse 17 tot en met 19 inschrijvingen zijn. De verdeling van de rijders levert nl 3 groepen op. De eerste 4 van 3 groepen geeft 12 rijders in de halve finale. De afvallers rijden dan voor 4 plaatsen in de halve finale. De nrs 5 en lager zijn klaar met hun wedstrijd.

 

B-Finale/A-Finale
De nummers 1 tot en met 4 van de halve finale gaan naar de A-Finale, de nummers 5 tot en met 8 gaan naar de B- finale, mits deze verreden wordt. De B-finale wordt niet altijd verreden. De Open klasse kent geen B-Finales en herkansingen.

Als er wel een B-Finale wordt verreden dan is de winnaar van de B-Finale geëindigd één plaats achter de nummer laatst van de A-Finale, meestal is dit plaats 9.

De A-Finale is de grote finale. Winnaar van de A-Finale is de winnaar van de wedstrijd.