Wat is BMX?


Fietscrosswedstrijden worden verreden op een parcours dat tussen 300 en 400 meter lang is. Er moeten minstens drie bochten in het parcours zitten. Op het parcours liggen verschillende hindernissen en de startheuvel is minstens 10 meter lang en heeft 8 startplaatsen.

 

Fietscrosswedstrijden worden ingedeeld in verschillende leeftijdsklassen. Tijdens een wedstrijd moet iedereen altijd drie kwalificatiewedstrijden rijden. Door een optelling van punten gaan de vier beste rijders door naar de volgende ronde. Bij gelijke uitslag kwalificeert de rijder zich die de laatste reeks het beste presteerde. Afhankelijk van het aantal deelnemers moeten de rijders zich kwalificeren door een 1/16, 1/8, 1/4 of halve finale te rijden.

 

Fietscross benodigdheden
Zoals elke sport heeft ook het fietscrossen een aantal benodigdheden om te kunnen deelnemen aan wedstrijden.

Bescherming

  • Helm met geïntegreerde mondbeschermer. Deze helm is te vergelijken met een motorcross helm maar gemaakt van lichter materiaal om de nekspieren minder te belasten.
  • Handschoenen. Handschoenen zijn essentieel om een BMX wedstrijd te rijden. Ze bieden bescherming aan de handen omdat dit het lichaamsdeel is dat bij een val vaak het eerst op de grond komt.
  • Bodyprotector. Het dragen van de bodyprotector is officieel door de KNWU niet verplicht maar als vereniging adviseren wij met klem deze wel altijd te dragen. Daarnaast kunnen enkel-, scheen-, knie- en heupbescherming de rijder nog extra-bescherming bieden.
  • Crossbroek. Op de wedstrijden is het verplicht om een crossbroek te dragen. Hierin zit bescherming voor de knieën, schenen en heupen.
  • Nekbrace. De nekbrace is ontworpen om blessures aan de nek en rug te voorkomen bij harde crashes. Wanneer de helm de brace raakt op het moment van een crash wordt de energie naar de borstkas afgevloeid en blijft de nek gespaard.

Crossfiets
De BMX fiets is gemaakt uit licht materiaal en moet zo goed mogelijk afgestemd worden op de rijder. Voor de competitie mag er enkel een achterrem gebruikt worden. Vanaf de leeftijd 13 is het voor de rijders toegestaan om met klikpedalen te rijden. Iedereen moet verder een nummerbord hebben met goed leesbare nummers.

Zoals alle andere fietsen zijn er ook voor BMX fietsen verschillende prijsklassen. Je kunt een fiets om te fietscrossen nieuw kopen vanaf circa € 350. Vaak kan je ook tweedehands een goede fiets kopen. Let bij de aankoop van de fiets vooral op de maten, tandwiel verhouding, lengte crancks en dergelijke. De trainers zijn graag bereid om hierbij te helpen.